Sunt ani buni deja de cand auzim de „alimente minune” sau de elemente pe care „trebuie MUSAI” sa le includem in mesele saptamanale. Omega 3 este dese ori vedeta acestor articole/discutii/emisiuni. Chiar si asa, dincolo de nume si de faptul ca „trebuie consumat”, putine sunt persoanele care ar putea spune de ce este Omega 3 important in alimentatie, care sunt alimentele in care acesta se gaseste, si, mai important, ce este, de fapt, Omega 3.
Prin urmare… ce inseamna Omega 3? Acesta este numele unei categorii de acizi grasi polisaturati, indispensabili pentru sanatate. Una dintre cele mai comune confuzii legate de consumul de alimente ce contin acizi grasi, tine de excluderea tuturor alimentelor care contin ceea ce noi, in mod normal, identificam ca fiind „grasimi”, excluzand astfel si grasimile bune, care joaca un rol important in buna funtionare a organismului.
In cazul de fata, Omega 3 are o contributie importanta la buna functionare a sistemului cardiovascular, in prevenirea cancerului de prostata, in lupta impotriva starilor de depresie, de anxietate, si in diminuarea riscului de dezvoltare a maladiei Alzheimer.
Sistemul osos va avea de beneficiat de pe urma includerii unor alimente bogate in Omega 3 in alimentatie, intrucat acestea combat instalarea osteoporozei. La fel si ficatul, consumul de acizi grasi polisaturati Omega 3 reducand nivelul colesterolului si al trigliceridelor.