Warning: "continue" targeting switch is equivalent to "break". Did you mean to use "continue 2"? in /home3/r46474lida/public_html/bennefit/wp-content/plugins/revslider/includes/operations.class.php on line 2252
Peste 1 milion € investiţi în inovaţie şi producţie ecologică, de către compania LiDaS, important producător tulcean de panificație și patiserie | Bennefit

Peste 1 milion € investiţi în inovaţie şi producţie ecologică, de către compania LiDaS, important producător tulcean de panificație și patiserie

Compania Lidas, un foarte important producător de panificație și patiserie din Tulcea, a accesat fonduri prin programul financiar NORWAY GRANTS, pentru proiectul „CREȘTEREA PRODUCȚIEI DE ALIMENTE PRIN ECHIPAMENTE DE ÎNALTĂ EFICIENȚĂ ȘI ENERGIE VERDE, SCĂDEREA DEȘEURILOR – INDUSTRIE VERDE – ROMÂNIA”. Valoarea subvenției acordate se ridică la suma de 1.470.000 €.

Producătorul tulcean a alocat banii primiți în baza Acordului între Uniunea Europeană și Regatul Norvegiei pentru Mecanismul Financiar Norvegian 2009 – 2014, în proiectul menit să susțină deviza companiei: “PENTRU O VIAȚĂ MAI SĂNĂTOASĂ”.

Proiectul constă în achiziționarea, amplasarea, punerea în funcțiune a mai multor echipamente de panificație și echipamente/accesorii pentru producția și susținerea activității pe bază de energie verde. Obiectivele proiectului sunt implementarea de tehnologii inovative prietenoase cu mediul (o dotare tehnologică mai „curată” pentru a realiza aceeași producție cu o amprentă de carbon mult mai mică), eficiență privind materialele și gestionarea deșeurilor (lipsa deșeurilor de ambalaje pentru materii prime utilizate; un mediu de lucru mai sănătos pentru angajați); dezvoltarea și implementarea de procedee „verzi” de producție și de management tehnologic (o consistentă economie de energie), sporirea profitului prin reducerea costurilor cu energia (prin utilizarea energiei „verzi” provenite de la propria centrală solară, fotovoltaică)
și foarte important: promovarea în rândul producătorilor români de panificație a interesului pentru eficientizarea ecologică a tehnologiei propriilor capacități de producție.

Aurora Predica, Manager Comunicare în cadrul companiei Lidas, a declarat pentru Agerpres că “Ne dorim să oferim o opțiune satisfăcătoare consumatorilor urbani care au un ritm de viață alert și au nevoie de o alimentație naturală, păstrând în același timp respectul pentru mediul înconjurător, asigurându-ne perspectiva unui stil de viață sănătos. Lidas este o companie dezvoltată în subordinea conceptelor noastre privind o alimentație mai echilibrată, o viață mai sănătoasă, concepte regăsite în gamele de produse create, în câștigarea și păstrarea aprecierii clienților noștri”. Cu referire strict la proiect, Aurora Predica a declarat că “fiecare dintre segmentele acestuia are câte o componentă <verde>, fie că e vorba de eficientizarea energetică, de reducerea utilizării de ambalaje prime recepționate sau de producerea de energie regenerabilă precum și consumarea ei în mod inteligent”.

Proiectul companiei tulcene este considerat “verde” prin două axe majore de analiză:

  • sunt implementate tehnologii “fără ambalaj” – se realizează un consum foarte scăzut de material de ambalare, inclusiv ambalajele utilizate sunt foarte ușor biodegradabile, ducând la reducerea producției de ambalaje pentru materii prime;
  • energia regenerabilă folosită pentru alimentarea fabricii este produsă prin panouri fotovoltaice, realizându-se astfel o scădere cu 80% a utilizării de energie produsă din combustibili fosili. Centrala fotovoltaică va produce aproximativ 500MW pe an energie electrică, ceea ce înseamnă că va salva anual circa 80TOE (tonnes of oil equivalent – tone echivalent petrol) combustibili fosili.

Susținerea acordată proiectului prin Mecanismul Financiar Norvegian (NORWAY GRANTS 2009-2014) permite materializarea unor deziderate de mare valoare socială și economică: protejarea naturii, eficiența activității economice, creșterea calității muncii și creșterea unei afaceri cu responsabilitate pentru consumul de energie.

Despre Lidas in presa